Handig, een handtherapeut bij Fysio Harlingen!

Handtherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie. Handtherapeuten zijn gespecialiseerd in de behandeling van aandoeningen en klachten aan hand, pols en arm. Zij hebben kennis van de anatomie van de hand en de pols alsook van de verschillende letsels en aandoeningen. De handtherapeut richt zich op pijn, beperkingen en klachten aan uw hand, pols of arm. Deze pijn en klachten kunnen zijn ontstaan als gevolg van een ongeval of overbelasting door bijvoorbeeld het maken van veel dezelfde bewegingen. U kunt tevens bij een handtherapeut terecht voor onverklaarbare pijn en revalidatie na een operatie aan uw hand, pols en/of arm.

 

U kunt met verschillende handklachten bij de handtherapeut terecht. Aandoeningen die de handtherapeut behandelt, zijn:

  • Overbelasting en KANS (Klachten aan arm, nek en/of schouder), zoals een peesontsteking, een trigger finger, M. Quervain, tenniselleboog, golferselleboog en carpaal tunnel syndroom (zonder operatie).
  • Letsels aan hand, pols en vinger, waarvoor geen operatie heeft plaatsgevonden. Voorbeelden van letsels zijn een malletfinger, een breuk, kneuzing, gescheurde pees of een gewricht dat uit de kom is geweest.
  • Letsels aan gewrichten, zenuwen en pezen, welke met een operatie zijn behandeld en waarvoor revalidatie nodig is. Voorbeelden zijn hand- en polsklachten na een ongeval, het carpaal tunnel syndroom, de ziekte van Dupuytren en peesletsels.
  • Overige aandoeningen, zoals gewrichtsslijtage, gewrichtsontsteking (reumatoïde artritis en artrose), neurologische aandoeningen, chronische polsklachten en dystrofie.

Hand- en polsklachten kunnen grote gevolgen hebben voor het dagelijks functioneren. Vaak realiseren mensen pas hoe belangrijk handen zijn als ze door letsel of slijtage hun hand(en) niet meer of gedeeltelijk kunnen gebruiken. Letsels aan de hand of pols kunnen leiden tot vermindering van zelfredzaamheid, ziekteverzuim of zelfs arbeidsuitval. 

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de site van de Nederlandse Vereniging voor Handtherapie.

www.handtherapie.com