Sportfysiotherapie

Kun je niet meer sporten door een blessure? Het praat een stuk makkelijker met een specialist die jou als sporter benadert. Sportfysiotherapie is een specialisatie binnen de fysiotherapie die geheel gericht is op sporters en revalidatie. De sportfysiotherapeut richt zich daarom naast behandeling van je blessure, ook op trainen, begeleiden en adviseren, zodat je snel weer terug kunt keren in je sport en/of op werk.

Sportfysiotherapie helpt bij deze klachten

De sportfysiotherapeut begrijpt wat er tijdens sporten gebeurt en hoe je geblesseerd bent geraakt. Hij behandelt je blessure én is specialist in het voorkomen van sportblessures.

Sportfysiotherapie is voor mensen:

  • die een (sport)blessure hebben en snel weer verder willen met sporten
  • die een sportbelasting zoals een marathon verantwoord willen opbouwen
  • die een ongeluk of operatie hebben gehad en snel en verantwoord weer willen bewegen
  • met een chronische ziekte of handicap die gezond willen bewegen

De behandeling

De sportfysiotherapeut kijkt naar uw persoonlijke situatie en context en bespreken uw doelen. Op basis daarvan wordt een behandelplan en revalidatieschema opgesteld.

De behandeling kan bestaan uit:​

  • een (revalidatie)trainingsprogramma
  • (revalidatie)training op veld
  • aanleggen van sporttape of Medical Taping
  • mobiliserende technieken (o.a. manuele therapie)
  • sportmedisch advies

Gedurende het behandeltraject worden er test- en meetmomenten gehouden om de vorderingen in kaart te brengen en het behandeltraject eventueel bij te stellen. Belangrijk is dat er in het geval van een blessure niet alleen gewerkt wordt aan het herstel, maar ook aan het zoeken en behandelen van de oorzaak van de blessure, zodat de kans op herhaling wordt verkleind.

Specialisatie

De sportfysiotherapeut is met zijn specifieke competenties in staat om de algemene fysiotherapeutische verrichtingen aan te passen aan de het niveau van de sporter en de patiënt.
Daarnaast overlegt de sportfysiotherapeut intensief met andere specialisten op het gebied van sport en bewegen, zoals orthopeden, (trauma)chirurgen, sportartsen, huisartsen, sportpodologen, sportdiëtisten en uiteraard je trainer of coach.
De sportfysiotherapeut heeft een 4-jarige opleiding tot Master Sportfysiotherapie achter de rug. Behandelingen door de sportfysiotherapeut vallen onder algemene fysiotherapie en worden vergoed vanuit de aanvullende verzekering.